Het pittoreske Wijk aan Zee is gehuld in een zeevlam. Het maakt het dorpje nog mystieker dan anders. Mistflarden dwalen door de Zwaanstraat en zorgen voor de nodige verkoeling op deze warme dag. Het is lunchtijd en op het grote terras van Brasserie Wijk aan Zee heerst een gezellige sfeer. “We zijn pas een paar weken open, maar mensen weten ons al goed te vinden”, lacht Frank, die samen met zijn vrouw Gerda het dagelijkse visitekaartje vormt. “We serveren dan ook lekkere lunchgerechten voor een kleine prijs”. Een blik op de menukaart leert dat Frank niet overdrijft. Van een pistolet oude kaas voor twee euro tot een uitsmijter met rosbief voor vijf euro; de prijzen zijn bijna on-Nederlands te noemen. “We zitten niet direct aan het strand, dus moeten we extra ons best doen de mensen naar ons toe te halen”. Ook de avondkaart ziet er goed uit. Vlees, vis, vegetarisch; voor ieder wat wils. Voor nog meer gezelligheid zal er ook regelmatig live muziek zijn. “Met de zeepkistenraces op 29 juni hebben we niemand minder dan Yves Berendse kunnen strikken. En er zullen nog meer grote namen volgen”.

Frank is een echte horecaman en kent het klappen van de zweep. De Amsterdammer vulde op zijn dertiende al vakjes met kroketten en heeft nu op zijn 52ste al diverse successen op zijn naam staan. Gerda is bijna 45 en begon haar carrière in de dienstverlenende sector ook al jong. “We kennen alle facetten van de horeca en weten wat de mensen willen. Dit pand op deze plek heeft veel potentie als je de juiste formule kiest. We hebben bewust gekozen het grotere publiek te bedienen door de gerechten simpel te houden. Daardoor kunnen we snel werken en een goede kwaliteit voor een scherpe prijs bieden”. Want het stel doet geen concessies aan de kwaliteit. “Ons vlees komt van de IJmuidense slagerij van Doorn. Mooie producten, waarvan de herkomst bekend is. Door het te grillen in een houtskooloven wordt het botermals met een fantastische smaak”. Ook het gebak is met zorg uitgezocht: “De appel- en chocoladetaart worden ambachtelijk gemaakt door de Bakkers Brigade. Om je vingers bij op te eten”, vertelt Gerda.

Frank staat zelf in de keuken en krijgt vaak hulp van zijn oudste dochter Sylvana. “Ze heeft net eindexamen gedaan en gaat nu een koksopleiding doen”, zegt Frank trots. “We koken al lang samen en zijn goed op elkaar ingespeeld. Ook onze jongste dochter Shania helpt zo nu en dan in de zaak”. Gerda vult aan: “We vormen een hecht en goed team, maar zijn nog op zoek naar aanvulling. Een gezellige barman of -vrouw voor het café en een echte horecatijger voor de brasserie. Iemand met hart voor de horeca. Net als wij”.