Brasserie Wijk aan Zee laat Zwaanstraat leven

De Zwaanstraat leeft weer op, dankzij de komst van nieuwe ondernemingen. Een daarvan is Brasserie Wijk aan Zee, met een lunchroom en een café. Inmiddels ruim een maand open en niet meer weg te denken uit het dorpshart. De nieuwe aanwinst wordt gerund door Frank Lokhof en zijn vrouw Gerda.

Het interieur van de brasserie oogt fris, vriendelijk en uitnodigend. Het cafégedeelte straalt de warmte uit van een oer-Hollandse bruine kroeg. Kastelein Frank zit aan een van de tafeltjes op de balustrade van de brasserie en kijkt tevreden toe.

Hoe kijk je terug op de eerste periode?

Het gaat hartstikke goed! We wisten dat een brasserie aan zou slaan, maar tot nu toe is alles zelfs ver boven verwachting verlopen. Tijdens de Pinksterdagen bijvoorbeeld. Gekkenhuis. Meer dan tweehonderd mensen die kwamen lunchen. Dat heeft met onze formule te maken. We zijn vriendelijk, laagdrempelig en vooral betaalbaar. Wij vragen niet de hoofdprijs voor een uitsmijter. Het moet leuk blijven.

Je doet dit samen met je vrouw. Hoe hebben jullie de taken onderverdeeld?

In principe doet Gerda de brasserie en run ik het café, maar door het succes van de brasserie kom ik aan  de kroeg niet eens toe. Het is onvoorstelbaar. Ik heb meer personeel nodig, maar dat is bijna niet te krijgen. Dat komt vanzelf goed.

Hoe belangrijk is jullie zaak voor de Zwaanstraat?

Wij bieden wat het centrum nodig heeft. Leegstand is niet goed, maar een laagdrempelige en betaalbare plek trekt mensen aan. Dat blijkt. Dat is niet alleen goed voor mij, maar ook voor mijn collega’s. Gelukkig zien zij dat ook zo. Laatst liep een eigenaar van een ander restaurant in Wijk aan Zee bij me binnen. ‘Ik hoor goede verhalen over je’, zei hij met een glimlach. Mooi toch? Ik ben blij dat de aanblik van de Zwaanstraat weer een stuk is opgeknapt.

Blijft het hierbij?

Nee! Ik barst van de ideeën. Ik wil leuke evenementen organiseren. In Egmond is er een wekelijkse braderie in de zomermaanden. Dat zou hier ook mooi passen. Een leuke kerstmarkt in de winter zou ook prachtig zijn. Ik vind ook dat je niet alles op het plein moet concentreren. Zoals een Smaakmarkt, waarom betrekken we daar de Zwaanstraat niet bij?

Evenementen organiseren is een kwestie van doen toch?

Dat zou je denken, maar de gemeente werkt niet altijd lekker mee. Daar loopt iedereen tegenaan die iets wil organiseren. De regelgeving is absurd, de kosten voor vergunningen veel te hoog. Doodzonde. Ik ging onlangs naar het Stadskantoor om het gesprek aan te gaan over een evenement dat ik met RadioNL wilde opzetten. Tijdens dat gesprek zakte de moed me in de schoenen. Laat maar, dacht ik. Dat is toch erg?

Je wil ook met artiesten samenwerken?

Ik wil veel live muziek in de tent hebben. Ik kom uit de artiestenwereld, heb een entertainmentbureau gerund en heb daardoor veel connecties. We zijn met grote namen bezig: Mick Harren, Robert Leroy, Danny Braaf en nog grotere namen. Het is mijn wens om Dré Hazes en Tino Martin ook deze kant op te krijgen.

Ik wil ook muzikale diners aanbieden. Lekker eten, muziek erbij en daarna voetjes van de vloer. Na de zeepkistenrace organiseren we een grootse afterparty met live muziek van onder meer Yves Berendse. Dat wordt gigantisch.

Kun je als rasechte Amsterdammer aarden in het dorp?

Ik vind het een prachtplek. Ik hou van de mensen. Als je er energie in steekt, krijg je het ook terug. Je moet als ondernemer niet hooghartig zijn. Ik heb voor iedereen een vriendelijk woord en dat voelen de mensen aan. We wonen inmiddels in IJmuiden, maar zoeken nu een plek in het dorp waar we de komende maanden kunnen verblijven. We voelen ons echt thuis.